Vize Nedir ve Nasıl Alınır?

Vize Nedir ve Nasıl Alınır?

Vize Nedir ve Nasıl Alınır? – Visa Center sitesinden tüm ülkelerin vize alım şartları ve ücretlerini görebilirsiniz. Schengen vizesi kapsamına giren Avrupa ülkeleri vizesi, İngiltere vizesi, Amerika, Avustralya, Kanada ve Amerika vizelerinde izlenecek adımlar ve sunulacak evraklar birbirinden farklıdır.

Vize Talep Dilekçeleri Örnek

Her ne kadar pasaport, biyometrik resim, başvuru ücreti ve başvuru formu gibi sabit istenilen belgeler olsa da gidiş türü ve kalış süresine göre istenilen evraklar farklıdır.

İş, turistik, evlenme, aile ziyareti gibi farklı amaçlarda yapılan geziler için istenilen belgeler ilgili ülkenin vize başvuru sayfasında belirtiliyor. Başvuru yapılmadan önce eksiksiz hazırlanması başvuru sonuç süresine de etki edebiliyor.

Türkiye dışına çıkmak istediğinizde vizesiz olarak kabul eden ülkeler dışındaki yerlere seyahat ederken vize almanız gerekir. Bunun için de öncelikle vize nedir nasıl alınır gibi konulara hakim olmanız önerilir.

Böylece neden vizeye ihtiyacınız olduğunu daha iyi anlayabilir ve belgelerinizi daha doğru bir şekilde tamamlayabilir. Bazılarının çok fazla gözünde büyüttüğü bir prosedür olsa da aslında vize almak süreci doğru bir şekilde yürüttüğünüzde son derece kolaydır. Bu yüzden öncelikle kendinize güvenmeniz, derin bir nefes almanız ve sonrasında da işlemlerinizi tamamlamanız yeterli olacaktır.

Vize Nedir ve Nasıl Alınır?

Vize Nedir ve Nasıl Alınır?

Vize Nedir? Neden Gereklidir?

Bazı kişilere göre dünya tüm canlı ve cansız varlıklara ait olsa da gerçekte işler bu kadar hümanist bir şekilde yürümemektedir. Özgürce seyahat edebilmek temel insan hakları arasında yer almaktadır. Ancak toplumların güvenliğini ve refahını sağlayabilmek için devletler ülkelerine kimin girip çıktığını kontrol etme gerekliliği duymuştur. Bu yüzden şu zamana kadar henüz hiç vize almamışsanız vize nedir ki diye düşünüp gereksiz bulabilirsiniz. Ancak herhangi bir ülkeye gitmek istediğinizde bu süreçten geçmek zorunda kalırsınız.

Gidilmek istenen ülkenin sınır makamları ya da dış temsilcilikleri tarafından verilen vize, yabancıların ülkeye girmesine izin verildiğini gösteren bir belgedir. Çoğunlukla pasaportun bir sayfasına yapıştırılır. Ayrıca son yıllarda popüler hale gelen e-vize şeklinde alındığında çıktı olarak da yanınızda bulundurabilirsiniz. Konsolosluklardan alınabileceği gibi ülkeye varışta havaalanından ya da kara sınırından da alınabilir. Vize ne demek öğrendikten sonra nasıl alınacağını da bilmeniz gerekir.

Vize Nasıl Alınır?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını vizesiz de kabul eden birçok ülke olsa da dünyadaki ülkelerin yaklaşık yarısı Türklerden vize istemektedir. Bu sebeple eğer vize isteyen bir ülkeye seyahat edecekseniz vize nasıl alınır öğrenmeniz şarttır. Vizeler gidilecek olan ülkenin konsolosluğundan, başkonsolosluğundan ya da bazı durumlarda fahri konsolosluklardan alınmaktadır.

Vizenizi almak için başvurunuzu ikamet adresinizin bulunduğu bölgedeki yetkili makama yapmanız gerekmektedir. Eğer bölgenizde vize işlemlerinden sorumlu birden fazla konsolosluk mevcutsa, adresinize en yakın olana başvurunuzu yapabilirsiniz. Bunun için gidilecek olan ülkenin başkonsolosluk resmi sitesi incelenip gerekli bilgi edinilebilir. Ayrıca konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş olan aracı danışmanlık firmaları da vize başvurusu almaktadır.

Bu firmalar size başvuru süreciniz boyunca danışmanlık sağlayarak belgelerinizi doğru bir şekilde hazırlamanıza yardımcı olurlar. Durumunuza, gidiş amacınıza ve kalış sürenize bağlı olarak en doğru vize türüne başvurmanız için yönlendirirler. Ayrıca başvurunuzun olumlu sonuçlanması için şansınızı artırabilecek yöntemler ve taktikler hakkında bilgilendirirler. Dolayısıyla özellikle de ilk kez başvuru yapacaksanız bir vize danışmanlık firması ile süreci yürütmeniz çok daha yararlı olabilir.

Schengen Vize Nedir?

Ülkeler arasında bir serbest seyahat anlaşması olan Schengen, anlaşmaya dahil olan ülkelere özgürce seyahat etmenize olanak tanır. Ancak Schengen vize nedir sorusunun cevabı bu kadar basit değildir. Ülkeler arasında geçişler serbest olsa da başvururken herhangi bir ülkeden başvuru yapamazsınız. Bu yüzden de vizenin şartlarını bilerek başvurunuzu yapmanız önemlidir.

Eğer tek bir ülkeye gitmeyi planlıyorsanız, başvurunuzu o ülkenin konsolosluğundan yapabilirsiniz. Seyahat planınız birden fazla Schengen ülkesini kapsıyorsa en çok kalacağınız ülkeyi vize almak için seçebilirsiniz. Eğer her bir ülkede eşit sürelerde kalacaksanız, bu durumda vizeniz için ilk giriş yapacağınız ülkeye başvurmanız daha doğru olacaktır. Peki Schengen vizesi nedir dahil olan ülkeler hangileridir?

Anlaşmayı imzalamış olan birçok ülke bulunmaktadır. Bunların büyük bir çoğunluğu aynı zamanda Avrupa Birliği ülkeleridir. Ancak aralarında Avrupa Birliği’ne üye olmayıp Schengen birliğinde yer alan ülkeler de yer almaktadır. Bu ülkeler Lihtenştayn, Norveç, İsviçre ve İzlanda’dır. Schengen vizesi ile seyahat edebileceğiniz tüm ülkeler şu şekildedir:

  • Yunanistan
  • Slovenya
  • Slovakya
  • Portekiz
  • Polonya
  • Norveç
  • Malta
  • Macaristan
  • Lüksemburg
  • Litvanya
  • Lihtenştayn
  • Letonya
  • İzlanda
  • İtalya
  • İsviçre
  • İsveç
  • İspanya
  • Hollanda
  • Fransa
  • Finlandiya
  • Estonya
  • Danimarka
  • Çek Cumhuriyeti
  • Belçika
  • Avusturya
  • Almanya

Schengen vizesi alan kişiler seyahat süreleri boyunca vizeye hak kazanabilecekleri gibi; 6 ay içinde 90 gün seyahat edebilme hakkına da sahip olabilirsiniz. Ayrıca multi girişli vize almanız halinde vizenizin geçerlilik süresi boyunca Schengen bölgesine istediğiniz kadar giriş çıkış yapabilirsiniz. Ancak tek giriş hakkı tanıyan vizelerde vizenizin geçerliliği devam etse bile bölgeden çıkış yaptıktan sonra aynı vizeyle tekrar giriş yapamazsınız.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Ülkeden ülkeye Schengen vizesi nasıl alınır sorusunun cevabı değişse de prosedür genel olarak aynıdır. Sadece istenen belgeler ve hesabınızda göstermeniz gereken birikim miktarı değişmektedir. Ayrıca alacağınız vizenin türüne, mesleğinize, pasaportunuzun çeşidine ve kalma sürenize göre de sunmanız gereken belgeler farklılık göstermektedir. Bu sebeple öncelikle yurtdışına ne amaçla gitmek istediğinizi belirlemelisiniz. Ayrıca orada ne kadar kalacağınıza, nerede konaklamayı planladığınıza ve başka hangi ülkelere geçiş yapacağınıza karar vermelisiniz.

İlerleyen tarihlerde Schengen bölgesine başka bir seyahat planınız daha varsa başvurunuzda bunu da belirtmeniz faydalı olacaktır. Böylece multi giriş hakkına sahip olabilirsiniz. Gidiş amacınıza göre turist vizesi, ulusal vize, öğrenci vizesi ya da çalışma vizesi vb. için başvuru yapabilirsiniz. Herhangi bir Schengen üye ülkesinin konsolosluğunun resmi web sitesinde sayfada gezinme yaparak vize türlerini inceleyebilirsiniz.

Hangi vizeye ihtiyacınız olduğunu ve gidiş amacınızı netleştirdikten sonra geriye belgelerinizi hazırlamak kalacaktır. Genel olarak vize başvurularında ortak olarak istenen bazı belgeler bulunmaktadır. 2 adet son 6 ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf, vize başvuru formu en temel belgelerdir. Ayrıca herhangi bir sigorta firmasından en az 30.000 € teminatlı seyahat sağlık sigortası yaptırmalısınız. Gidiş ve dönüş ulaşım biletlerinizi, otel rezervasyonunuzu ya da diğer konaklama kanıtlarınızı sunmanız da beklenir. Pasaportunuzun geçerlilik tarihi seyahat tarihinizin en az 6 ay sonrasını da kapsamalıdır. Her şeyden önce eğer yoksa bir pasaport almalısınız.

Hangi vize türüne başvurursanız başvurun ülkeler seyahatinizi karşılayabileceğiniz kadar ekonomik güvenceniz olduğunu bilmek ister. Bu yüzden de varsa bankadaki birikimlerinizi, taşınmaz mülklerinizin tapularını ve diğer gelirlerinizi sunmanız gerekir. Eğer çalışanlarınız en az son 3 aya ait gelir beyannamesini; emekli iseniz emeklilik maaş dökümünü; öğrenci iseniz de öğrenci belgesini de eklemelisiniz. Öğrenciler ayrıca eğitim ya da hizmet amaçlı üniversite vizesine de başvurabilirler.

Üniversite Vize Nedir?

Daha önce hiç haşır neşir olmadıysanız üniversite vize nedir diye merak etmeniz son derece normaldir. Yurtdışında eğitim almak isteyen üniversite öğrencilerine verilen bu vize türü gidilecek olan ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Erasmus öğrenci değişim programı, dil kursu, staj programı ya da akademik konferanslar için öğrenciler yurtdışına çıkabilirler. Bu vize sayesinde sadece gidilecek olan ülkeyi ziyaret etme hakkına sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda oturum hakkı da elde ederler.

Uzun dönem kalınması planlanan durumlarda bu vize türüne başvurmak ve kabul almak özellikle daha kolaydır. Eğer gidilecek olan ülkeden bir eğitim kurumu için kabul ve burs alınmışsa çoğu zaman maddi birikim bile gösterilmesine gerek kalmaz. Ayrıca bu durum ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de çoğu ülke öğrenci vizesi başvurularında başvuru ücreti almamaktadır.

Yabancı bir ülkeye giriş yapmak istediğinizde, gitmek istediğiniz ülkenin yetkili makamları aracılığıyla alınmakta olan resmi izin kaydına vize adı verilmektedir. Yurt dışı seyahatlerini gerçekleştirmek isteyenlerin önündeki en büyük engel olarak vize görülmektedir. Her ne kadar seyahat özgürlüğü insanların temel haklarından olsa da, devletlerin ülkelerine giriş yapacak olan yabancılarla ilgili karar verme yetkisi de uluslararası hukuk ilkesi olarak bilinmektedir. Giriş yapmak istediğiniz ülkenin sınır kapısı makamlarına giriş için başvuru yapabileceğiniz kayıt türü olan vize ile ilgili bazı sorularınız olabilir. Pasaportlarınıza işlenen ve giriş esnasında herhangi bir problemi yaşamayacağınızı işaret eden vizelerin nereden ve nasıl alınabileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda vize başvurularında nelere dikkat etmeniz gerektiğinin yanıtını aktaracağız.

Seyahat etmek istediğiniz ülkenin Büyükelçilik / Konsolosluk bölümlerine başvuru yaparak, bazı ülkelerin ise Fahri Konsoloslukları aracılığıyla başvurularınızı gerçekleştirerek vize alabilirsiniz. Vize başvurularını yaparken ikamet adresinizin bulunduğu konuma en yakın ve yetkili olan başvuru merkezleri tarafından adım atabilirsiniz.

Hangi ülkeye gitmek istediğinize göre değişen başvuru şartlarını ve yetkili merkezleri öğrenebilmek adına internet üzerinden resmi sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Vize alımı konusunda profesyonel bir şekilde hizmetlerini sürdürmekte olan turizm şirketlerine başvuru yaparak gerekli bilgileri alabilirsiniz. Yurt dışına düzenlenecek olan turlarla ilgili satışları gerçekleştiren bu şirketlerin, vize alımları konusunda uzmanlıklarını görmeniz bu sayede mümkün olacaktır.

Vize Ücretleri, Vize Başvurusu Sonuçlanma Süresi, Vize Evrakları

Vize başvurularında önemli olan hususlardan birisi ücretlerin güncel olarak yatırılmasıdır. Sizleri bu konuda yönlendirecek olan başvuru merkezleri aracılığıyla ücretleri yatırmanızın ardından sizlerden istenecek olan bazı ortak evrakları ve kişisel evraklarınızı tamamlayarak dosya halinde sunmanız gerekmektedir.

Kişisel ve kimlik bilgilerinizden, aile bilgilerinize, gelir bilgilerinize, rezervasyonlara ve uçuş bilgilerinize kadar bazı detayları içeren belgelerle yapacağınız başvuruların sonuçlanma süreleri, vize almak istediğiniz ülkelere ve seyahat etmek istediğiniz vize türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak seyahat edeceğiniz tarihlerden daha erken bir süreçte başvuru yapmanızın faydalı olacağını belirtiyoruz. Konsoloslukların randevulu sistemlerle çalışmasından ötürü, aracı firmalarla görüşerek başvurularınızı haftalar öncesinden yapmanız önerilmektedir.

2022 Vize Nasıl Alınır?

Günümüzde giderek yükselen sosyal hayat standartları ve küreselleşmeye bağlı olarak ülkeler arasında turist akışı hız kazanmıştır. Geçmişte çok fazla bilinmeyen beldeler, günümüzün turizm beldesi haline gelmiştir.  Ülkeler arasında etkileşimin artması, dünya genelinde çağdaş vize politikalarının yanısıra, vize uygulamalarında güncel standartları da beraberinde getirmiştir.

Ülkeler arasında yabancı turist hareketliliği günümüzde çok sayıda insan için yurtdışı seyahati cazip duruma getirmiştir. Bu nedenle vize nasıl alınır?, vize başvurusu nasıl yapılır? gibi soruların cevapları sıklıkla araştırılmaktadır.

Vize Nedir?

Vize, herhangi bir ülkeye seyahat etmeyi planlayan kişinin o ülkede serbest dolaşım hakkı kazanması için alması gereken resmi bir izin belgesidir. Vize, gidilecek ülkenin yetkili makamları tarafından verilir.

Vize Almak Zor mudur?

Herhangi bir ülkeye seyahat planı yapan kişiler için özellikle de daha önce bir vize başvuru süreci içinde bulunmamışlarsa, vize almak ya da vize başvurusu yapmak zor görünebilir. Vize başvuruları, çok titiz yürütülmesi gereken bir süreç olduğu için ilk kez bu sürecin içine girenlerin uzman bir danışman desteği alması neredeyse şart olmuştur.

Dünya genelinde yaşanan ekonomik ve siyasal gelişmeler, çok sayıda ülkenin güncel olarak vize politikalarında vize alım işlemlerini zorlaştırdığı da dikkat çekmektedir. Bunun yanısıra vize başvurularında en önemli kısım olan evrakların hazırlanması süreci, başvuruların olumlu sonuçlanmasında en önemli etkeni oluşturmaktadır.

Yurtdışında bir ülkeyi herhangi bir neden için ziyaret etmeyi düşünenler, şu konuların vize alım süreçlerini etkileyeceğini unutmamalıdırlar:

  • Her ülkenin vize politikası farklılık göstermektedir, dolayısıyla da vize başvurularında gidilecek ülkenin vize politikasının bilinmesi gerekir,
  • Vize başvuruları, vize türlerine göre başvuruların nasıl yapılacağından başvuru sürecinde teslim edilmesi gereken evraklara kadar farklılıklar gösterebilir. Dolayısıyla da başvuru sahibi, gidilecek ülkenin hangi vize türüne başvuru yapacağını belirlemelidir.
  • Vize başvuru süreci içinde başvuru formuna ve beyanlara yansıtılan seyahat planı, vizenin kabul edilmesi durumunda değiştirilemez. Dolayısıyla başvuru sahibinin ülkeyi ziyaret planını başvuru süreci öncesinde kes,in olarak ortaya koyması gerekmektedir.

Vize almak isteyen başvuru sahipleri, seyahat planlarını çıkarttıktan sonra vize başvurularında gerekli evraklar dosyasını özenle hazırlamalıdırlar.

Vize Başvurularında Evrak Dosyası Nasıl Hazırlanır?

Vize başvuruları süreci içinde büyükelçilik, konsolosluk ya da yasal temsilcilere ve başvuru merkezlerine teslim edilmesi gereken evraklar, gidilecek ülkenin konsolosluğunun istediği niteliğe sahip olmak zorundadır. Bunun yanında her ülkenin konsolosluğu ve Schengen vize politikasının belirlemiş olduğu vize evrakları kıstasları bilinmelidir.

Vize türleri dışında vize başvurularında teslim edilmesi gereken evraklar, kişisel durumlara göre de değişiklik gösterir. Başvuru sahibinin öğrenci olma, emekli olma, evhanımı olma, çalışan ya da işveren olma durumlarına göre konsolosluğa farklı kişisel ve finansal belgeler göstermesi gerekir.  Vize başvurularında evraklar, istenen niteliğe göre, güncel biçimde, titizlikle dosyalanmalı ve özellikle de ilk kez vize alınıyorsa mutlaka seyahat acentalarından danışmanlık hizmeti ve desteği talep edilmelidir.

Vize Başvuruları Nereye Yapılır 2022

Vize başvurusu nereye yapılır, sorusunun yanıtı ülkeden ülkeye değişiklik gösterecektir. Genel olarak vize başvurularını onaylayan ve vize başvurularını sonuca bağlamakta resmi yetkili olan yer gidilecek ülkenin konsolosluğu ya da büyükelçiliği  olmaktadır.  Ülkemizde yasal temsilcisi bulunmayan ülkeler için de yasal temsilcilikler göçmenlik ve vize başvuruları ile ilgilenmektedirler.

Vize başvuruları ülkelere göre;

  • Gidilecek ülkenin elçilik ya da konsolosluğuna şahsen,
  • Gidilecek ülkenin konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş resmi başvuru merkezleri aracılığı ile,
  • Online olarak belgelerin sistemde taratılmasıyla ülkenin konsolosluğuna,
  • ABD vizesinde olduğu gibi vatandaşlık ve göçmenlik bürolarına yapılabilmektedir.

Vize başvurularında bazı ülkeler için de randevu almak gerekmektedir ve  kimi ülkelerin konsolosluklarının gerekli görmesi durumunda mülakata katılmak da gerekebilir.

Vize Başvuruları için Özel Şartlar Var mıdır?

Vize başvuruları için ülkeler, başvuru sahiplerine yönelik ya da kişisel durumlarla ilgili özel şartlar getirebilmektedirler. Örneğin, Suudi Arabistan’ a 45 yaş altı bekar kadınlar eş ya da babaları olmadan girememekte dolayısıyla da vize alamamaktadırlar. Tayvan’ a ise sabıkalı bireyler girememektedir dolayısıyla da vize başvurusunda bulunmamaları gerekir. Afrika ülkelerinin büyük çoğunluğu ise vize başvurusunda bulunacak kişilerin bazı aşıları yaptırmış ve sağlık bakanlığı onaylı aşı karnesine sahip olmasını istemektedir.

Vize Nedir Nasıl Alınır?

Vize almak için hesapta ne kadar para olmalı: Hangi ülkeye gidileceğine göre değişmekle beraber, 5000 TL yeterli bir meblağ olarak kabul edilmektedir.

Vize nasıl alınır: Vize almak için ilgili ülkenin konsolosluğu üzerinden başvuru formu doldurulmalı ve aynı zamanda randevu alınmalıdır. İstenilen evrakların tamamlanması esastır. Pasaport, fotoğraf, kimlik bilgileri, hesap döküm özeti, uçuş bilgileri, otel rezervasyonu söz konusudur.

Vize nasıl Alınır 2020: Vize edinmek adına başvurular konsolosluk üzerinden başlatılır. İsteyen kişiler özellikle zamanda tasarruf edebilmek için aracı kurumları rahatlıkla devreye sokabilirler.

Vize fiyatları değişmekle beraber Schengen için tanımlanmış olan ücret 80 Euro’dur.

Schengen vizesi nedir: Schengen, Avrupa sınırları içerisinde yer alan 26 farklı ülkeye girebilmek için alınması gerekli bir evraktır. Konsolosluğun yanı sıra yetki sahibi olan aracı kurumların da tercih edilmesi mümkündür.

E-vize nedir: Elektronik vize anlamına gelmektedir. Bunun sahibi olabilmek için resmi siteden pasaport, kimlik ve diğer belgelerin online şekilde taratılması esastır. En kısa zaman içerisinde sonuçlanması büyük bir avantaj sağlar.

Vize nedir: Yabancı ülkelere giriş yapabilmek ve burada kalabilmek için alınacak olan izne vize adı verilmektedir. Türkiye’ye vize uygulayan ülkeler bunu talep etmektedir. Bazı ülkeler klasik başvuru işlemlerini kabul ederken, bir kısmında ise e vize olarak bilinen daha farklı bir süreç söz konusudur.

Schengen vizesi nasıl alınır: Schengen vizesi seyahat edilecek olan ülkenin resmi konsolosluğu üzerinden yapılacak olan başvurunun sonrasında alınır. Bunun yanı sıra bir diğer yöntem olarak karşımıza çıkan acenteleri de kullanmak mümkündür. Evrakların tamamlanması, vize ücretinin ödenmesi, aynı zamanda form ve dilekçenin doldurulması sürecin ayrılmayan bir parçası olarak dikkat çeker.

Vize nereden nasıl alınır?

Başvuru evrakları hazırlanarak vize işlemleri konsolosluklara yapılmaktadır ayrıca danışmanlık firmaları da vize süreçlerini yönetmektedir.

Öğrenci vizesi nedir nasıl alınır?

Eğitim görmek amacıyla alınan öğrenci vizesi işlemleri her ülke için farklılık göstermektedir. Başvuru yapılırken ülkenin şartları detaylı öğrenilmelidir.

Vize şartları nelerdir?

Vize şartları ülkeden ülkeye göre değişiklik göstermektedir, gerekli olan evrakların hazırlanmasının ardından randevu alınarak süreç başlatılır.

Oyla! post