Slovakya Vize İşlemleri

Slovakya Vizesi

Turistik Vize İşlemleri

Nedir? : Yalnızca kültürel amaçları kapsayan ve 90 günden daha kısa süreli seyahatlerinde kişilerin alması gerekli görülen vizedir.

Kaç günlük alınabilir? : Slovakya turistik vize alanların ilk başvuruları maksimum 30 diğer başvuruları maksimum 90 günle sınırlandırılır.

Nereye başvurulur? : Slovakya vize başvurusu için kişilerin kendileri için uygun gördüğü yer bulunan herhangi bir yetkili vize merkezine danışmaları yeterlidir.

Gerekli evraklar nelerdir? : Slovakya vizesi için gerekli evraklar;

  • Vize başvuru formu(Eksiksiz ve doğru şekilde tamamlanmış, ıslak imzalı, başvuran kişi reşit değilse ebeveyn imzası taşıyacak şekilde)
  • Islak imzalı Schengen vize talebi dilekçesi
  • Pasaport( En fazla 10 sene içerisinde çıkarılmış, seyahat bitişinden sonra en az 3 ay daha geçerliliği devam eden, 2 adet boş sayfası bulunan, hasarsız)
  • Biometrik Fotoğraf ( 3,5×4,5 cm boyutlarında, 2 adet, en geç 3 ay içerisinde çekilen, beyaz fonlu ve daha önce kabul edilen başka bir vize başvurunda kullanılmamış)
  • Kimliğin her iki yüzünün fotokopisi
  • Noter tasdikli muvafakatname
  • Son üç yıl içinde alınan vizelerin(Schengen, AB, Birleşik Krallık, ABD, Kanada) birer fotokopisi
  • Adres ve evli kadınlar için bekârlık soyad bilgilerini içeren Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  • Finansal Durumu Gösterir Belgeler (Kaşeli ve imzalı olmak üzere son 4 aya dair maaş bordroları, aktif banka hesabının 3 aylık hesap özetleri, varsa araç ruhsat, ev tapusu, kredi kartı ekstresi gibi ek gelir belgeleri)
  • Çalışılan kuruma, işverene ya da öğrencilik durumuna dair çalışmayı gösterir belgeler, kişi emekli ise emeklilik kartı
  • Bağlı bulunulan kuruma ait belgeler ( Vergi levhası, faaliyet belgesi, şirket imza sirküleri, şirketin ticaret sicil gazetesi, Kişinin çalıştığını gösterir belgeler)
  • Geçerliliği seyahatin gerçekleşeceği tarihten bir gün önce başlayıp bitiş tarihinden bir gün sonra da tamamlanan, minimum 30 bin Euro teminatlı uluslar arası bir seyahat sağlık sigortası poliçesi
  • Başvuran kişinin eğer diğer Schengen ülkelerine seyahati söz konusuysa, üçüncü ülkeye seyahatinin detaylarını açıklayan dilekçe
  • Seyahat amacını destekleyen bilgi belgeleri (Vize başvurusundan önce satın almamış olsanız dahi, kalacağınız yere ve ulaşıma dair rezervasyon bilgileri )
  • Yabancı uyruklu kişiler için minimum 6 ay geçerlilik süresi bulunan ikamet ve çalışma izinlerinin fotokopisi

şeklinde listelenmektedir.

Biometrik veri gerekli midir? : Vize başvurularında yapılan parmak izinin alınması işlemi yani biometrik veri kaydı, her 5 senede 1 yenilenen ve 12 yaşından büyük tüm başvuranlara uygulanan bir zorunluluktur.

Ne zaman başvurmak gerekmektedir? : Herhangi bir aksaklık yaşanmaması adına başvuru işlemlerinin en az 1 ay önceden yapılması gerekli görülür.

Ne kadar sürede çıkar? : Başvuru sonuçlanması için genelde 7-10 gün gibi bir süre verilse de bazı özel durumlarda süre 28 güne kadar çıkabilmektedir.

Randevu nasıl alınır? : Randevu almak için başvuru yapacağınız ilgili birimle görüşmeniz yeterlidir. Görevliler, size uygun bir tarihte randevu sağlayacaktır.

Ticari Vize İşlemleri

Nedir? :  Schengen vizesi türü içerisinde değerlendirilen bu vize, ülkeye iş görüşmesi, fuara katılma, çalışma gibi ticari amaçlarla seyahat edenlerin aldığı vizedir.

Kaç günlük alınabilir? : Slovakya ticari vize alanlar ülke içerisinde en fazla 90 güne kadar kalma hakkına sahip olurlar.

Nereye başvurulur? : Tercih edilen yetkili vize merkezi ile iletişim kurulması, başvurular için yeterli olacaktır.

Davetiye nasıl olmalıdır? : Slovak firması tarafından gönderilmesi gerekli olan davetiye;

  • Firmanın tam adı ve adresi
  • Vize başvurusu yapanın adı, bağlı olduğu firmanın adı ve bu firmadaki görevi
  • İstenen vize geçerlilik süresi ve birden fazla seyahatin gerekli olup olmadığı
  • Seyahatin süresi, amacı, gidilecek olan fuar ya da firma adı
  • Gerekli olduğu takdirde kişinin masraflarının karşılanacağı

bilgilerini içermelidir. Belgelerin fotokopisi de beraberinde verilmelidir.

Gerekli evraklar nelerdir? : Slovakya vizesi için kişisel bilgileri gösterir belgelerin haricinde;

  • Başvuru yapanın firmadaki unvanı ve görevi
  • Türkiye´deki işveren firmanın yazısının aslı
  • Faaliyet belgesinin aslı (Başvuranın son 3 sene içerisinde başka bir Schengen vizesi almaması halinde)
  • Talep edilen vize süresi
  • Seyahatin amacı kapsamındaki fuar ya da organizasyon
  • Slovakya’daki giderlerin ilgili firma tarafından karşılanacağına dair teminat belgesi
  • SGK Giriş ve Hizmet Dökümü belgesi

Başvuran firma sahibi ise;

  • Ticaret veya Sanayi Odası Sicil Kayıt Sureti (en fazla 6 ay içerisinde çıkarılmış)
  • Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi
  • Vergi Levhası

Başvuran çiftçi ise;

  • Ziraat Odasından Çiftçilik Belgesi

Başvuran fuarda stant kuracaksa;

  • Fuar Katılımcı Kartı ( Kartın ibrazıyla başvuran kişi vize ücretinden muaf tutulmaktadır.)

Ne zaman başvurmak gerekir? : Kişinin seyahatini gerçekleştirmeyi planladığı günden en az 30 gün öncesinde işlemlerini gerçekleştirmesi gerekir.

Randevu nasıl alınır? : Birlikte çalışmayı tercih etmiş olduğunuz kurum, size başvurunuz için randevu tarihi oluşturacaktır.

Aile ve Arkadaş Ziyareti Vize İşlemleri

Nedir? : Slovakya aile ziyareti vizesi alan kişiler, bu ülkedeki herhangi bir yakınını ziyaret etmek için seyahat edecek kişilerdir.

Kaç günlük alınabilir? : Sunmuş olduğunuz evrakların finansal durum, kişiler arası yakınlık vb. durumları desteklemesine bağlı olarak vizenizin kaç günlük olacağına karar verilir.

Nereye Başvurulur? : Slovakya vize başvurusu için gerekli belgeler kişilerin kendilerine yakın olan bir yetkili vize başvuru merkezine yapılabilir.

Gerekli Evraklar Nelerdir? : Slovakya’da bulunan yakından gelmesi gereken bir davetiyeye ek olarak standart kısa süreli vize başvurularında verilen belgeler sizden istenecektir.

Davetiye nasıl olmalıdır? : Slovakya’dan gelen davetiye, kişilerin arasındaki yakınlığı, birlikte kalınacak hanenin adresini, diğer ülkede bulunan kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini taşımalı, Slovakya’daki yetkili kurum tarafından onaylanmalıdır.

Ne zaman başvurmak gerekir? : Seyahatinizin 30 gün öncesinde belgelerinizi tamamlayarak ibraz etmeniz yeterli olacaktır.

Randevu nasıl alınır? : Danışma merkezine başvuru için ulaştığınız takdirde size özel bir randevu oluşturulacaktır.

Transit Vize İşlemleri

Nedir? : Slovakya transit vize, herhangi bir seyahati esnasında Slovak havalimanlarından birinden aktarma uçuşu gerçekleştirecek olanların alacağı vizedir.

Kaç günlük alınabilir? : Havalimanı sınırları içerisinde kalınan süreyi kapsayan bu vize, iki uçuşunuzun arasındaki bekleme için sağlanır.

Nereye Başvurulur? : Yetkili vize merkezleri üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Gerekli Evraklar Nelerdir? : Schengen vize başvurusu esnasında sunduğunuz evraklara ek olarak bahsi geçen uçuşun detaylarını bilet ya da rezervasyon bilgisi şeklinde sunmalısınız.

Ne zaman başvurmak gerekir? : Kişilerin en geç uçuşundan önceki 1 ay içerisinde başvurusunu tamamlaması gerekir.

Randevu nasıl alınır? : Yetkili kurum, sizlere iletişim halinde randevu kaydı oluşturmaktadır.

 Vatandaşlık İşlemleri

Nedir? : Slovakya vatandaşlığı alarak, ülkenin vatandaşlarına sağladığı haklardan yaşam boyu faydalanma imkanına sahip olmaktır.

Kaç günlük alınabilir? : Slovakya vatandaşlığı alan kişiler, sahip olduğu hakları ömür boyu korumaktadır.

Nereye Başvurulur? : Slovakya vatandaşlık başvurusu almakla yetkili tek kurumlar ülkenin Konsolosluk ve Büyükelçiliğidir.

Gerekli Evraklar Nelerdir? : Slovakya vizesi için sunulan belgelerin haricinde ek olarak:

  • Var olan oturum ya da çalışma izinleri
  • Sabıka kaydı ve imzalı olarak ülke anayasasına bağlılık belgesi
  • Dil yeterlilik belgesi
  • Vatandaşlık başvuru dilekçesi
  • Varsa çocukların eğitim belgeleri
  • Varsa evlilik cüzdanı
  • Doğum belgesi
  • İşsiz ise işsizlik yardımını gösteren belge
  • Çalışıyorsa kazanç belgesi
  • Boşanmışsa mahkeme kararı

yetkililere sunulmalıdır.

Ne zaman başvurmak gerekir? : Kişilerden vatandaşlık başvurusu öncesinde ülkede belli bir süre ikamet etmeleri istenir. Bu süre yapılan yatırımlara, gösterilen finansal dayanaklara göre değişir. Bu sürenin tamamlanmasının sonrasında vatandaşlık işlemlerine başlanabilir.

Randevu nasıl alınır? : Yetkili kurumlarla başvuru için iletişime geçenlere uygun bir randevu tarihi oluşturulacaktır.

 Erasmus Vizesi

Nedir? : Erasmus Projesi’ne dahil olarak staj ya da öğrenim amaçlı Slovakya’ya seyahat edecek kişilerin alacağı vize türüdür.

Kaç günlük alınabilir? : Kişilerin alacağı eğitimin süresi, vizenin kaç günlük verilebileceği üzerinde belirleyici rol oynar.

Nereye Başvurulur? : Başvurunuzu gerçekleştirmek için size en yakın yetkili vize danışma merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.

Gerekli Evraklar Nelerdir? : Slovakya Erasmus vizesi başvurusu yapacak kişilerin, vize başvurusunda sunulan standart kişisel bilgi ve seyahat belgelerine ek olarak;

  • Kişi mezunsa diploma
  • Kaşeli ve imzalı güncel öğrenci belgesi veya transkript
  • Eğitim programı sertifikası
  • Eğitim masraflarının karşılanabileceğine yönünde teminat belgeleri

göstermeleri gerekmektedir.

Ne zaman başvurmak gerekir? : Kesinlik kazanan seyahat gününden 30 ila 60 gün öncesinde başvuruların yapılması uygun görülür.

Randevu nasıl alınır? : Slovakya Erasmus vizesi için kişiler danışma merkezi aracılığıyla kendileri için randevu tarihi edinebilir.

Öğrenci Vizesi

Nedir? : Üniversite eğitimi almak için Slovakya okullarından birini tercih etmiş ve bu okullardan birine kabul almış öğrencilerimizin alması zorunlu tutulan uzun dönem vize türüdür.

Kaç günlük alınabilir? : Slovakya öğrenci vizesi, süre bakımından, kişilerin kabul almış olduğu okul ve bölüme göre değişecektir.

Nereye Başvurulur? : Ulusal kapsamlı vize olarak, başvurular için Konsolosluk ve Büyükelçilik ile görüşülmesi gerekir.

Gerekli evraklar nelerdir? : Slovakya vizesi için kişisel bilgileri kapsayan standart belgeler haricinde;

  • Lise diploması ve not dökümü (tercümeli ve noter onaylı)
  • Üniversite kabul belgesi
  • Motivasyon yazısı
  • Özgeçmiş yazısı
  • Eğer daha önceden üniversite eğitimi almadıysanız; noter onaylı olarak, lise diploması, 4 yıllık bölümüne girmeye hak kazandığınızı gösterir belge
  • Eğer bir üniversitede eğitim görmeye başladıysanız; güncel öğrenci belgesi ve not ortalamasını gösteren transkript
  • İş tecrübelerini gösterir belgeler
  • Dil yeterliliğini gösteren belge (Dil yeterliliğinin sağlanamaması halinde talep edilen ve okuldan okula değişen eğitim ücretleri ödenerek kurs ya da hazırlık programına dahil olmak mümkündür.)

sunulmalıdır.

Ne zaman başvurmak gerekir? : Başvuru  amacıyla 30 ila 60 gün önceden belge ibrazı uygundur.

Randevu nasıl alınır? : Kişilerin bölgesindeki temsilcilikle olan irtibatı halinde randevu sisteminde yer alacaklardır.

Aile Birleşimi Vizesi

Nedir? : Slovakya aile birleşimi vizesi aile üyeleri Slovakya’da, kendisi Türkiye’de ikamet eden kişilerin, aile üyeleriyle bir araya gelmek adına alması gerekli olan izindir.

Kaç günlük alınabilir? : Kişilerin sunduğu evraklar doğrultusunda kaç günlük izin alabileceği, yetkililerce değerlendirilen değişken bir durumdur.

Nereye başvurulur? : Slovakya aile birleşimi vizesi başvuru yapacak kişilerin Konsolosluk ya da Büyükelçilik ile görüşme sağlaması şarttır.

Gerekli Evraklar Nelerdir? : Kişilerin kendi kişisel veri evraklarının haricinde bahsedilen aile üyelerine ait kişisel verileri de sunması gerekir. Bu veriler dahilinde eşe ait maaş bordrosu, kimlik ve pasaport fotokopileri, iletişim ve adres bilgileri, boşananlar için eski evliliğe ait evraklar ve çocuklar için eğitim belgeleri sunulur.

Ne zaman başvurmak gerekir? : Yine ulusal kapsamlı bir izin olmasından dolayı 30 ila 60 gün öncesinde başvuruların yapılması gerekir.

Randevu nasıl alınır? : Başvuru amacıyla iletişime geçtiğiniz kurum yetkilileri randevu konusunda hizmet verecektir.

 Oturum ve Çalışma İzni

Nedir? : Slovakya’da yaşamak ve çalışma ya da eğitim amaçlarıyla ülkede uzun süre bulunmak isteyenler için alınması gereken izindir.

Kaç günlük alınabilir? : Yapacağınız seyahatin amacına ve finansal kaynaklarınıza bağlı olarak bu iznin süresi değişen şekillerde belirlenecektir.

Nereye Başvurulur? : Slovakya oturum izni başvurusu ülke hükümetinin yetkili temsilciliklerine başvurarak gerçekleştirilir.

Gerekli Evraklar Nelerdir? :Standart şekilde Schengen vizesi başvuru belgeleri sunmanızın yanında, seyahatinizin amacına uygun (iş, eğitim vb.) belgelerin de sunulması istenir.

Ne zaman başvurmak gerekir? : Herhangi bir soruna yönelik olarak 2 ila 3 ay öncesinde başvurular tamamlanmalıdır.

Randevu nasıl alınır? : Kendi bölgenizdeki yetkili temsilcilik, randevu için yardımcı olacaktır.

Slovakya Vize Reddi

Nedenleri Nedir?

Slovakya vize reddi alınması halinde farklı hatalar ve kusurlar düşünülmektedir. Evraklardan kaynaklı sorunlar, kişinin güvenlik tehdidi oluşturması, ülke ya da bölge için giriş sınırlandırmaları, iznin bitimiyle geri dönüşün ispatlanamaması en belirgin ve yaygın ret nedenleridir.

İtiraz Hakkı

Sunduğunuz evrakların düzenlenmesiyle birlikte, belgelerinizin geri almanızdan sonraki 28 gün içinde itiraz hakkınız söz konusu olacaktır.

İtiraz Şekli

Kendi imzanızı taşıyan bir ret mektubunu ilgili kuruma elektronik ortam üzerinden iletebilirsiniz.

Ücret İadesi var mı?

Kişilerin vize reddi halinde ücretleri iade edilmemektedir.

Slovakya Vize Ücretleri

Slovakya vize başvuru ücreti dahilinde, vize harcına ek olarak kuruma hizmet bedeli ve evrakların postası için kargo bedeli ödenmektedir. Bu ücretler hem zam hem döviz farkından dolayı güncellenmekte, kesin rakamlar için başvurulan kurumla görüşülmesi gerekmektedir.

Konsolosluklar

  • Ankara Büyükelçiliği
  • İstanbul Başkonsolosluğu
  • Bursa Fahri Konsolosluğu
  • Edirne Fahri Konsolosluğu
  • İzmir Fahri Konsolosluğu
  • Kayseri Fahri Konsolosluğu
  • Trabzon Fahri Konsolosluğu
  • Antalya Fahri Konsolosluğu

Slovakya Hükümeti adına ülkemiz sınırlarında hizmet veren kurumlardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× WhatsApp Destek!