Kopenhag Schengen mi?

Kopenhag Schengen mi

Kopenhag Schengen mi; Evet. Danimarka’ya gidiş-dönüş seyahatleri AB yasalarına uygun şekilde gerçekleştirilir. Bu yüzden hangi ülkeden seyahat ettiğiniz ve uyruğunuza bağlı olarak, farklı giriş ve çıkış koşulları vardır.

AB üyesi ülke vatandaşları, Danimarka’ya özgürce seyahat ederken; diğer ülke vatandaşlarının vize alması gerekir. Danimarka’ya Schengen Anlaşması dışında seyahat ediyorsanız, Schengen vizesi almanız gerekir.

Türk Vatandaşları Hangi Vizelerle Danimarka’ya Giriş Yapabilir?

Kuzey Avrupa ülkesi olan ve AB üyesi ülkelerden birisi olan Danimarka’ya seyahat etmek için umuma mahsus bordo pasaport, siyah diplomatik pasaport, hususi yeşil pasaport ve gri hizmet pasaportuyla 90 gün geçerli vizesiz giriş yapmak mümkündür.

  • Umuma mahsus bordo pasaportlu Türk vatandaşları, 90 güne kadar Schengen vizesi ile giriş yapabilir. Eğer 90 gün üzeri seyahat planlanıyorsa D tipi uzun süreli vize alınır.
  • Danimarka ticari vize için, kısa süreli Schengen vizesi alınır.
  • Eğitim ve araştırma vizesi için 90 günü aşan vizelerde uzun süreli vize alınır.

Bunların haricinde; arkadaş ve aile ziyareti vizesi, transit vize, şoför vizesi gibi vize türleri de bulunur.

Danimarka Schengen Vizesi için Nereye Başvurulur?

Türk vatandaşları, ikamet ettikleri bölgedeki büyükelçilik ya da konsolosluğa başvurarak, Danimarka Schengen vizesi alabilir. Başvuru formlarının doldurulması ve mülakat için randevu alınması gerekir.

Vize başvurusu için gerekli olan belgelerin tamamlanması yanında, Schengen vizesi için başvuru yapanların günlük en az 67.25 Euro harcayabileceklerini kanıtlamaları gerekir. Bunun yanında otel rezervasyonları ve banka hesap dökümleri de vize başvurusu için gerekli belgeler arasında yer alır.

Hangi Ülkeler İçin Danimarka Vizesi Gerekir?

AB üyesi ülkeler dışında kişisel ziyaret, turistik ziyaret, çalışma vizesi gibi durumlar için, Danimarka vizesine ihtiyacı olan ülkeler bulunur.

  • İskandinav ülkesi vatandaşı olmayanlar
  • AB/AEA ülkesi vatandaşı olmayanlar

Bu ülke vatandaşı dışındaki tüm ülke vatandaşları; çalışma, eğitim, turistik, transit, aile ve akraba ziyaretleri ve kalıcı ikamet izni için, Schengen vizesi alması gerekir.

Danimarka İçin Giriş Çıkış ve Vize Gereksinimleri Nelerdir?

Danimarka; Schengen Anlaşması’na tabi ülkelerden biridir. Pasaport ve konaklamaların ardından en az 6 ay geçerliliği olan pasaporta ihtiyaç duyulur.

  • Turistik amaçlı olarak 90 güne kadar vizesiz giriş yapılabilir.
  • Öğrenci iseniz, öğrenci vizesi kapsamında eğitim programları 30 günü kapsar. Program sona erdikten sonra, 14 gün boyunca kalınabilir.
  • Grönland ve Faroe Adaları; Schengen anlaşmasına dahil olmamasına rağmen, iş ya da turistik amaçlı 90 gün boyunca vizesiz seyahat edilebilir.

Bunun yanında sadece Grönland ya da Faroe Adaları için verilen oturum ve çalışma izni; Schengen ülkelerine seyahatlerde geçerli değildir. Bunun yanında 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren çifte vatandaşlık uygulaması da geçerli olmuştur.

Kimler Danimarka’da Kalıcı Oturum İzni Alabilir?

Danimarka’da kalıcı oturum izni alabilmek için, 8 yıllık geçici oturum iznine sahip olunması gerekir. Ancak bazı durumlarda bu dört yıl olacak şekilde belirlenir. Daimi oturum iznine hak kazanmak için, bir dizi temel gerekliliğin karşılanması gerekir.

Kalıcı oturum hakkına sahip olmak için;

  • 18 yaş üstü olmak gerekir.
  • Mevcut oturma izni için sürekli gerekliliklerin yerine getirilmesi gerekir. Danimarkalı işveren adına yurtdışında çalışmak için Danimarka’dan ayrılma durumunda, kalıcı oturum için Danimarka’ya geri dönmek gerekir.
  • Danimarka’da 8 yıllık yasal ikametgaha sahip olunması gerekir.
  • Adli sicil kaydının temiz olması gerekir.
  • Gecikmiş kamu borcunun olmaması gerekir.
  • Belirli sosyal yardım türleri alınmamış olmalıdır.
  • Kişinin kendi kendine destek beyanını kabul etmesi gerekir.
  • Mevcut bir işte çalışıyor olmak gerekir.
  • Kimlik bilgilerinin ve belgelerinin doğru olması gerekir.
  • Danca dil sınavı 2’yi geçmiş olmak gerekir.
  • En az 3 yıl 6 aylık bir çalışmaya sahip olmuş gerekir.

Bunun yanında Danca Dil testi 3’ü geçmek, en az 4 yıldır çalışıyor olmak, aktif vatandaşlık sınavını geçmek ya da aktif vatandaşlık göstermek, belirli miktarda yıllık ortalama gelire sahip olmak gibi tamamlayıcı gereksinimlere de ihtiyaç duyulabilir.

Kopenhag Schengen mi; evet. Danimarka’da kalıcı oturma izni için istediğiniz zaman başvuru yapabilirsiniz. Oturma izni süresi dolana kadar beklemenize gerek olmazken; mevcut ikamet izninin süresi dolmadan başvuru yapmanın önemi büyüktür.

Kalıcı oturum izninin tüm şartları karşılanmıyorsa; bunun yerine mevcut ikamet izninin uzatılması için başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuruyu süresinde yapmadığınızda, Danimarka’da yasadışı olarak kalıyor konumuna geçersiniz.

Tüm işlemlerinizin doğru şekilde gerçekleştirilmesi, vize işlemlerinizin ve oturum izni başvuruları gibi işlemleriniz için, firmamıza başvuruda bulunabilir; uzman ekibimiz ile iletişime geçerek, başvuru süreçlerinizi başlatabilirsiniz.

Oyla! post
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.