Çalışmayan Schengen Vizesi Alabilir Mi

Çalışmayan Schengen Vizesi Alabilir Mi

Schengen vizesi başvurusunda istenen evrakların başında başvuru sahibine ait maddi durum ve mesleki bilgiler yer almaktadır. Bunun nedeni ülkeye giriş yapılmasının ardından yeniden ülkesine geri döneceğine dair emin olmaktır. Türkiye’de yaşanan politik durumdan kaynaklı olarak son yıllarda Schengen vizesi oldukça zor bir hal aldı.

Özellikle çalışmayanlar için Schengen vizesi alımı büyük bir problem olarak yansımaktadır çalışmayan Schengen vizesi alabilir mi, çalışmayan insanların Schengen vizesi alması imkansız değil. Bunun için yapılacak olan başvuru sponsorlu şekilde gerçekleştirilebilir.

Çalışmıyorken Vize Almak

Herhangi bir şekilde maddi geliri olmayan insanların seyahatlerini başka birinin finanse etmesi halinde bu duruma sponsorlu Schengen vizesi adı verilir. Sponsor vize başvurusunu genellikle ev hanımları ve öğrenciler yapmaktadır.

Başvuruyu yapan kişi maddi durumunu gösteren belgenin yanı sıra aynı zamanda sponsor olanın maddi durumunu gösteren belgeyi ve sponsorluk dilekçesini de ibraz etmelidir. Sponsor olabilecek yakın aile bireyleridir, anne, baba, abi, abla ve eş dışında aynı zamanda teyze, amca, hala ya da dayı da sponsor olabilir.

Çalışmayan Kişilerin Vize Alması

Çalışmayan Schengen vizesi alabilir mi, herhangi bir yerde düzenli olarak çalışmayan ya da Sosyal Güvenlik Kurumu’nda sigortalı olmayanların maddi durumunu ispatlaması halinde vize alması söz konusudur. Vize başvurusu için gerekli olan belgeler;

  • Düzenli maddi gelir ek dair hesap hareketleri
  • Varsa kişinin adına tapu fotokopisi
  • Düzenli olarak yapılan yurda çıkış ve giriş işlemlerinin belgesi
  • Daha önce alınan vizeler
  • Daha önce reddedilen vizenin olmadığına dair belge.

Geliri eşi tarafından sağlanan ev hanımları ile öğrencilerin Schengen vizesi başvurusunda bulunabilmesi için sponsorlu vize başvurusu yapması gerekir. Bunun için sponsor olan kişinin banka hesap dökümü, çalıştığı firmaya ait imza sirküleri, çalıştığını gösteren belge, vergi levhası, Ticaret Sicil Gazetesi faaliyet belgesi, Sosyal Güvenlik Kurumu dökümü, son 3 aya ait maaş bordrosu, varsa tapu fotokopisi evraklarının hazır olması gerekir.

Ayrıca sponsorlu Schengen müracaatında bulunacak olan başvuru sahibi için gerekli olan evraklar da şu şekildedir;

  • Başvuru yapan tarafından doldurulan ve imzalanan başvuru formu
  • Seyahat sonrası en az 6 ay geçerli olan pasaport
  • Eski pasaportlar
  • Hem eski hem de yeni pasaportlardaki tüm vize ile giriş ve çıkış dalgalarının fotokopileri
  • Nüfus cüzdan fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • 2 tane biyometrik fotoğraf
  • Tüm Schengen bölgesinde yeterli olan seyahat sağlık sigortası
  • E -devlet ‘ten alınan barkodlu Sosyal Güvenlik Kurumu dökümü
  • Banka hesap dökümü
  • Yurda giriş ve çıkış belgesi
  • Uçak ve otel rezervasyonları
  • Öğrenci belgesi.

Schengen Vizesi Başvuru Şartları

Birden fazla ülkede seyahat etme imkanı sağlayan Schengen vizesine başvuru yapmadan önce yerine getirilmesi gereken şartlar vardır. Her Schengen ülkesi için aynı şartlar söz konusudur, istenen evraklar içerisinde bazı küçük farklılıklar bulunsa da ana hatları ile gerekli olan belgeler konsolosluklar tarafından başvuru yapacak olanlara iletilmektedir.

Schengen vizesi başvurusu gidilmek istenen ülkenin konsolosluk ya da büyükelçiliklerine yapılmalıdır. İşlemler 72 saat ile 45 güne kadar varan süreçler içerisinde gerçekleştirilir. Schengen vizesi almak için kişi ikamet ettiği yerde bulunan Schengen bölgesi ülkesinin konsolosluğuna müracaat etmelidir.

Bazı ülkelerde büyükelçilikler istendiği zaman gidilerek belgelerin ibrazını kabul ederken bazı büyükelçiliklerde randevu alma zorunludur. Kısa süreli seyahat planlamalarında 6 haftadan önce randevu alınması gerekmektedir, bu kural uzun süreli seyahat için gerekli olan vize başvurusunda geçerli değildir.

Gerekli olan belgeleri eksiksiz ve tam tamamlamış olunmasına rağmen herhangi bir nedenden dolayı Schengen vizesi hakkı olmayanların müracaatları konsolosluk ya da elçilikler tarafından reddedilebilir.

İşsiz Biri Schengen Vizesi Alabilir Mi

Vize almak için gereken evrakların başında kesinlikle çalışılan işyerinden alınan maaş bordrosu ya da aylık geliri gösteren evrak bulunmak zorundadır. Ama çalışmayı bırakan ya da işsiz statüsünde olanların Schengen vizesi alamayacağına dair herhangi bir şey söz konusu değildir.

Gelir durumu işlemleri zorlayıcı olsa da çalışmayı bırakanlar dahi vize alabilir. Bunun için banka hesabında bulunan birikimin gösterilmesi, hesaptaki paranın yüksek olması vize alma ihtimalini ve hızını etkiler.

Ancak yine de çalışmayanlar için yurtdışına çıkmak olumsuz bir durumdur, çalışmayanlar anne baba ya da eşinin gelir durumunu gösteren belge ile vize başvurusunda bulunabilir.

4.5/5 - (2 votes)
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.